måndag 7 januari 2013

Workbook - 7/1 - Intervju med Bengt Hammari från Winston & Kodandet påbörjas.


Snabba ryck och håll fokus.

  Precis som Pirjo sa så var det värt att vänta och hålla ut och ha lite tålamod på intervju-fronten. Som en försenad julklapp väntade två mail från personer som gärna ville bli intervjuade. Jag gjorde omedelbart en snabb tankekarta med vad det var jag ville få ut av intervjuerna.

  Intervju med Bengt Hammari, Designer på Winston:

  1. Att vara grafiker och hålla på med webb känns ibland som lite som att titta genom en fönsterruta till en annan värld, då jag i regel alltid är beroende av andra för att skapa hemsidan i praktiken. Frågan är: hur viktigt är det för en webbdesigner att kunna koda? Är det en, mycket stor, fjäder i hatten eller ses det som en självklarhet i dagens läge?

  Bengt: På Winston så gör aldrig en designer "kodandet" utan det är specifika kompetenser som vi kallar "gränssnittsuvecklare/front-end-utvecklare" som gör det.
När vi anställer designers så efterfrågas aldrig kod-kompetens men det är bra och viktigt att veta hur en sida byggs upp av kod och hur det fungerar.

2. I de tillfällen som jag arbetat med webb så har jag både jobbat sida vid sida med utvecklare under hela arbetet samt varit med om tillfällen då designerna och utvecklarna haft stora avstånd emellan sig. Är avstånd och dålig kommunikation ett problem inom webbdesign?

  Bengt: Slutresultatet blir mycket bättre och arbetet effektivare om man kan ha ett nära samarbete med utvecklare. En utvecklare kan och bör bidra med sin kompetens till lösningen och designen. En bra kommunikation förenklar arbetet avsevärt.

3. Jag studerade nyligen en lista över bra saker för att bli en webbdesigner. Bland annat stod där att man inte skulle anta att en Grafisk Formgivare självklart var en Webbdesigner. Vad anser ni om detta och hur skiljer sig i så fall de bägge rollerna?

  Bengt: Det beror lite på vad du lägger i titeln "Grafiskt formgivare", men visst krävs det kännedom om mediet för att göra en bra designlösning. En webbdesigner har fler parametrar att förhålla sig till, till exempel interaktion/interaktivitet, tekniska förutsättningar, användarbeteende m.m.

4. Hur kan arbetsprocessen se ut för en webbdesigner, inom arbetet med färg form och layout?

  Bengt:Det varierar väldigt beroende på projekt. Men väldigt kortfattat:
På Winston påbörjas ofta arbetet med en förstudie-/analysfas som fastställer mål, syften och behov. Utifrån det går vi in i en konceptfas där en interaktionsdesigner och en formgivare/AD tar fram övergripande lösningsförslag i samråd med utvecklare.
Efter konceptfasen så börjar vi med designarbetet då vi ser mer till detaljer och gör ut sidtyper och element. Till en start helt i svart-vitt /wireframes som övergår i designskisser och html-prototyper.
En designer är ofta med i analys-, koncept- och designfasen.

Här kan du läsa mer om hur vår designprocess ser ut:

5. Vilken är, i er åsikt, den viktigaste kunskapen för att få arbete inom webbdesign?

  Bengt:Utöver bas-kunskaper så är förståelse och kunskap om det aktuella uppdraget väldigt viktigt. Kunskap om kunden, dess verksamhet/bransch och deras kunder. Även att man har god förståelse för användbarhet. För att få en anställning krävs det att man är formstark, har en bra portfolio: typografi, layout, färg-/bildval etc.

---

  Denna intervju gav mig betydligt mera kött på benen och känslan av att det man gör kan leda till något större känns i det närmaste förstärkt.

  Vidare så har jag påbörjat kodandet av hemsidan, vilket i nuläget även detta känns som en mockup. Mina kod-kunskaper är i de närmaste rostiga, men det är härligt när det faktiskt fungerar.

Det var ett tag sen sist och det känns.

...Det tar tid att lära nya saker, men man ska ju testa nya grejer sägs det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar